Cerca general

Cerca avançada
Límits de la cerca:
Obres
Seleccionar totes les obres Desmarcar totes les obres
 
Ciències de la Terra i de l’espaiSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

AportaciĂł a la terminologia geogrĂ fica catalana
Diccionari d’agricultura
Diccionari de geologia
Diccionari de les ciències ambientals
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
Ecologia I
Ecologia II
Guia estratigrĂ fica internacional (versiĂł abreujada)
Sistemes d'informaciĂł geogrĂ fica
Una taula dels temps geològics
Vocabulari de mineralogia
Vocabulari multilingüe de la ciència del sòl
 
Ciències de la vida i la salutSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

BioquĂ­mica
Citologia i histologia (citologia)
Citologia i histologia (histologia animal)
Citologia i histologia (histologia vegetal)
Codi internacional de nomenclatura zoològica
Diccionari d’afàsies i patologies del llenguatge: català-castellà-anglès
Diccionari de ramaderia
Diccionari enciclopèdic de medicina
Estructura i funciĂł del cos humĂ 
Fonaments de fisioterĂ pia i fisioterĂ pia comunitĂ ria
Genètica
Infermeria comunitĂ ria (1a part)
Infermeria comunitĂ ria (2a part)
Lèxic de bioquímica (català-castellà-anglès)
Lèxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya
MĂşsculs
Ossos i articulacions
PromociĂł de la salut
Tècniques instrumentals en bioquímica i biologia
Terminologia de BioquĂ­mica
Vocabulari de biologia de la reproducciĂł
Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l’aprenentatge
 
Ciències exactes i experimentalsSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

EstadĂ­stica
Glossari de corrosiĂł
Magnituds, unitats i sĂ­mbols en quĂ­mica fĂ­sica
Terminologia d’Anàlisi química quantitativa
 
Ciències socials i humanesSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil
Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil II
Comptabilitat financera
Diccionari jurĂ­dic
Fonaments d’economia
Fonaments de l’educació musical: vocal, auditiva i rítmica
Glossari de termes gramaticals
IntroducciĂł als estudis literaris
Lèxic bàsic de cinema (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques
(català-castellà-francès-anglès)
PercepciĂł i atenciĂł
 
Enginyeria i tecnologiaSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Diccionari de l’utillatge químic
Diccionari de pesca
Diccionari per a ferroviaris
Lèxic bàsic d’Internet (català - anglès)
Lèxic bàsic de fotografia (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic del patí de vela
Lèxic multilingüe de la construcció (català-castellà-francès-anglès-alemany)
Novetat i llenguatge
Terminologia d’Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle XX
Terminologia tècnica d’automoció
Vocabulari de l’automòbil
Vocabulari de luminotècnia
Vocabulari forestal
1 de 1 (1 registres)
veureAndosol (DMCSC)
 classificaciĂł, taxonomia i correlaciĂł de sòls
 origen del sòl i organitzacions edĂ fiques
Cerca a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

Andosol m.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
classificació, taxonomia i correlació de sòls
origen del sòl i organitzacions edàfiques
Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen una o mĂ©s capes amb propietats Ă ndiques o vĂ­triques amb un gruix determinat; i que no tenen un horitzĂł Ă rgic, ferrĂ lic, petroplĂ­ntic, pisoplĂ­ntic o espòdic, llevat que estigui enterrat; i que no presenten altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin caracteritzar GSR, que es troben a la clau davant del GSR Andosol. Per exemple, l’absència d’un horitzĂł hĂ­stic de 10 cm o mĂ©s de gruix diferencia l’Histic Andosol de l’Andic Histosol; l’absència d’un horitzĂł antropofogènic de molt gruix els diferencia de l’Antrosol Andic; l’absència d’un horitzĂł criic els diferencia del Cryosol Andic; l’absència d’elements grossos en mĂ©s d’un 80 % els diferencia del Leptosol Andic (WRB 2014).
Les principals caracterĂ­stiques generalment sĂłn: perfil poc diferenciat, de tipus A AC C, o bĂ© A Bw C; força profund; de color negre o fosc; un contingut elevat de matèria orgĂ nica, sense arribar a tenir en superfĂ­cie material orgĂ nic en un gruix de 10 cm o mĂ©s; la densitat aparent Ă©s baixa; la formaciĂł de complexos al·lòfana-humus Ă©s el principal procĂ©s responsable de l’acumulaciĂł de matèria orgĂ nica; la matèria orgĂ nica, el Al i el Fe actius i la cĂ rrega variable sĂłn els atributs prominents que regulen les reaccions quĂ­miques dels andosols; el predomini de components de rang d’ordenaciĂł baix (al·lòfana i imogolita) i/o complex Al(Fe)−humus en determina les propietats (elevada superfĂ­cie especĂ­fica, alta reactivitat, formaciĂł de complexos organominerals de Fe i Al); microporositat alta; capacitat de retenciĂł d’aigua elevada; valor de deshidrataciĂł irreversible alt; bona estabilitat dels microagregats, que no es dispersen amb els agents habituals, havent de recĂłrrer a tècniques especĂ­fiques per a l’anĂ lisi granulomètrica (p. e., ultrasons); i, si la mostra s’ha deixat assecar, les partĂ­cules s’hauran associat, cosa que falsejarĂ  els resultats de l’anĂ lisi granulomètrica. Tenen cĂ rrega variable depenent del pH; capacitat d’adsorciĂł d’anions (retenciĂł de fosfats, que sĂłn adsorbits o s’uneixen als grups hidroxialumĂ­nics). En ambients molt humits, els andosols poden desenvolupar propietats tixotròpiques. Poden presentar altres caracterĂ­stiques que s’expressen en un segon nivell de classificaciĂł per mitjĂ  de qualificadors (Silandic, Aluandic, Vitric, Leptic, Hydragric, Gleyic, Calcic, Skeletic, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR. A ST corresponen a l’ordre Andisol.

Gènesi. Es poden trobar en gairebé tots els climes, excepte en condicions hiperàrides. Generalment són sòls característics de paisatges volcànics amb clima humit, en els quals es formen a partir de materials piroclàstics porosos, rics en vidre volcànic, fàcilment meteoritzables, per la qual cosa hi té lloc una meteorització ràpida per hidròlisi. També es poden formar a partir d’altres roques riques en minerals fàcilment meteoritzables en clima humit o perhumit. En tots dos casos s’allibera una gran quantitat de Si, Al i Fe i es formen components de rang d’ordenació baix (al·lòfana i imogolita) i complexos organominerals amb Al estables i ferrihidrita. El procés d’acumulació de matèria orgànica a causa de la formació de complexos Al-humus estables, en sòls amb règim d’humitat údic, frena la formació d’al·lòfana perquè té més afinitat el Al per formar complexos organominerals, de manera que no hi ha tant Al disponible per reaccionar amb Si per formar argiles al·lofàniques (efecte antial·lofànic). El baix contingut de Al disponible, com que està unit a la matèria orgànica, fa que es formi Aluandic Andosol; quan hi predominen les argiles al·lofàniques es tracta d’un Silandic Andosol. La formació d’un andosol a partir de materials volcànics recents només requereix uns pocs centenars d’anys. Quan es conreen, i el sòl s’asseca més, la mineralització de la matèria orgànica s’accelera, i això pot iniciar la formació de minerals d’argila 1:1 (hal·loysita).

Ús i maneig. Els Silandic Andosol solen ser sòls molt fèrtils, rics en nutrients, si bé la fixació de fosfats pot ser un condicionant, ja sia per ser adsorbit o per formar fosfats alumínics no cristal·lins. Els Aluandic Andosol i Vitric Andosol no són tan fèrtils.

ClassificaciĂł. Constitueix un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificaciĂł, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments sĂłn: tenir una o mĂ©s capes amb propietats Ă ndiques o vĂ­triques amb un gruix acumulat de com a mĂ­nim 30 cm dins dels primers 100 cm i que el lĂ­mit superior es trobi dins dels primers 25 cm; o que suposi com a mĂ­nim el 60 % de tot el gruix del sòl, si hi ha un horitzĂł R amb un lĂ­mit superior entre 25 i 50 cm. A mĂ©s de complir altres requisits de classificaciĂł, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar prioritĂ riament altres GSR. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjĂ  de qualificadors.
A ST (2014) s’inclouen en l’ordre Andisol.
V. t.: al·lòfana f., Andisol m., càrrega variable c. nom. f., assaig de Fieldes-Perrot c. nom. m., extracció amb oxalat amònic c. nom. f., ferrihidrita f., imogolita f., material piroclàstic c. nom. m., mineral de grau d’ordenació baix c. nom. m., mineral ferromagnesià c. nom. m., propietats àndiques c. nom. f. pl., propietats tixotròpiques c. nom. f. pl., propietats vítriques c. nom. f. pl., qualificador m.
en Andosol
es Andosol
fr Andosol
gl Andosol