Cerca general

Cerca avançada
1 de 1 (1 registres)
veureepipèdon melànic (DMCSC)
 classificació, taxonomia i correlació de sòls
 origen del sòl i organitzacions edàfiques
Cerca a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

epipèdon melànic c. nom. m.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
classificació, taxonomia i correlació de sòls
origen del sòl i organitzacions edàfiques
Horitzó de diagnòstic de superfície (ST, 2014), mineral, que es troba prop o en la superfície del sòl. Té molt gruix. De color molt fosc. Ric en humus, on el carboni orgànic està associat amb minerals de baix ordre de cristal·lització (al·lòfana, imogolita i ferrihidrita) o amb complexos organoalumínics, amb propietats àndiques. Es forma normalment a partir de dipòsits de tefres i pot continuar rebent aportacions successives recents de cendra volcànica, que formen capes de poc gruix, de manera que es permet que tingui capes en superfície i intercalades dins de l’horitzó que no es consideren part de l’epipèdon melànic. Presenta unes propietats químiques i físiques singulars: alta capacitat d’emmagatzematge d’aigua, una densitat aparent relativament baixa, càrrega variable i capacitat d’adsorció d’anions (fosfats), tan fortament que no estan disponibles per a la nutrició de les plantes.
Amb vista a la classificació, cal consultar la clau de ST. Els principals requeriments són: 1) es troba en superfície, però pot començar dins dels primers 30 cm en emplaçaments en els quals estigui recobert per una capa prima de material recent, tal com cendra volcànica o un dipòsit al·luvial; i 2) en capes amb un gruix acumulat de 30 cm o més (dins d’un gruix total de 40 cm): propietats àndiques en tot el seu gruix; i color Munsell en humit amb brillantor i croma iguals o menors de 2 en tot el gruix; i un índex melànic de com a màxim 1,7 en tot el seu gruix (predomini dels àcids húmics davant dels àcids fúlvics); i com a mínim un 6 % (mitjana ponderada) de carboni orgànic i com a mínim un 4 % en totes les seves capes. És característic de sòls de l’ordre Andisol (Melanaquand, Melanocriand, Melanudand, Melanoxerand) i d’alguns extragraus Húmic (Udivitrand húmic, Ustivitrand húmics), entre d’altres.
A la WRB (2016) es defineix l’horitzó melànic, els criteris de classificació del qual no coincideixen amb els de ST.
V. t.: al·lòfana f., Andisol m., ferrihidrita f., horitzó melànic c. nom. m., imogolita f., mineral de grau d’ordenació baix c. nom. m., propietats àndiques c. nom. f. pl., tefra f.
en melanic epipedon
es epipedión melánico
fr epipedon mélanique
gl epipedión melánico