Cerca avançada
Límits de la cerca:
|
| Ferralsol (DMCSC) | | classificació, taxonomia i correlació de sòls | | origen del sòl i organitzacions edà fiques |
|
|
Ferralsol m. | Diccionari multilingĂĽe de la ciència del sòl | classificaciĂł, taxonomia i correlaciĂł de sòls | origen del sòl i organitzacions edĂ fiques | Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen un horitzĂł ferrĂ lic el lĂmit superior del qual es troba dins dels primers 150 cm; no tenen un horitzĂł Ă rgic llevat que compleixi determinats requeriments; i no presenten altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin caracteritzar GSR, que es troben en la clau davant del GSR Ferralsol. L’absència d’un horitzĂł antroedafogènic de molt gruix els diferencia de l’Anthosol Ferralic; l’absència d’un horitzĂł nĂtic els diferencia del Ferralic Nitisol (WRB 2014).
Les principals caracterĂstiques generalment sĂłn: perfil de gruix gran, amb lĂmits difusos entre horitzons, de tipus A AB Bo, i possiblement amb un Bw a sota; amb acumulaciĂł residual amb elevats continguts d’òxids de Fe i Al; escassa quantitat de minerals meteoritzables (menys d’un 10 % a la fracciĂł 50-200µm); textura fina a l’horitzĂł Bo; a les fraccions sorra i llim hi predomina el quars i a la fracciĂł argila minerals d’argila de baixa activitat (caolinita), aixĂ com gibbsita i òxids i hidròxids de Fe, Mn i Tu; sĂłn de color groc si predomina la goethita, o vermell, si ho Ă©s l’hematita i la maghemita; presenten cĂ rrega variable, positiva o negativa en funciĂł del valor del pH; si el valor del pH del sòl Ă©s baix, hi ha un predomini de cĂ rrega positiva i la capacitat d’intercanvi aniònic Ă©s mĂ©s gran que la capacitat d’intercanvi catiònic; en aquest cas el pH determinat en una suspensiĂł amb KCl Ă©s mĂ©s gran que el valor del pH en aigua; el contingut d’argila naturalment dispersa normalment Ă©s de menys de 10 %, l’argila es troba unida als òxids de Fe i Al i forma microagregats amb la caolinita, pseudoarenes i pseudollims. Sovint presenten lĂnies de pedres (en anglès, stonelines) de quars, a la part inferior del perfil, que s’atribueixen a la intensa activitat excavadora de tèrmits que transporten material fi cap a la superfĂcie. Poden presentar altres caracterĂstiques que s’expressen en un segon nivell de classificaciĂł per mitjĂ de qualificadors (Ferritic, Gibbsitic, Petroplinthic, Rhodic, Acric, Skeletic, Geric, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR.
Gènesi. Els ferralsols s’han format principalment en climes tropicals humits; a partir de diferents tipus de materials, principalment roques amb abundĂ ncia de minerals meteoritzables, en superfĂcies geomorfològiques molt antigues, estables, principalment planes i ben drenades. Les altes temperatures i la humitat amb una penetraciĂł profunda, al llarg de perĂodes de temps molt perllongats (milions d’anys) han donat lloc a processos de meteoritzaciĂł molt intensos i profunds. No Ă©s possible reconèixer, a partir de la localitzaciĂł i disposiciĂł dels minerals, el tipus de roca a partir de la qual s’han format els horitzons del sòl, no obstant això, si procedeix de roques bĂ siques, hi haurĂ un contingut mĂ©s elevat d’òxids de Fe i pseudoarenes i pseudollims, que si procedeixen de roques Ă cides, cas en què la caolinita serĂ mĂ©s abundant. Els processos edĂ fics que hi han tingut lloc sĂłn: rentatge de cations bĂ sics i mobilitzaciĂł i rentatge de gran part del silici; neoformaciĂł i enriquiment relatiu d’òxids de Fe i neoformaciĂł d’argiles de tipus caolinita i de gibbsita, Al(OH)3. En aquestes condicions Ă©s caracterĂstica la formaciĂł de microagregats d’argila cimentats pels òxids de Fe, que formen pseudoarenes i pseudollims. En aquells casos en què tinguin un horitzĂł Ă rgic, Ă©s molt antic o s’ha format per processos diferents de la il·luviaciĂł i pot estar sobreposat o no a l’horitzĂł ferrĂ lic. Hi pot haver altres processos que s’indiquen per mitjĂ de qualificadors.
Ăšs i maneig. Grup de sòls de molt baixa fertilitat quĂmica (reserva de nutrients molt baixa, capacitat d’intercanvi catiònic de l’argila inferior a 16 cmolc kg−1; acidesa elevada i possible toxicitat per alumini; fixaciĂł de fosfat, entre altres condicionants). Les propietats fĂsiques sĂłn acceptables, bona aeraciĂł i bona permeabilitat, degut a la presència de pseudoarenes; si bĂ© la capacitat de retenciĂł d’aigua disponible per a les plantes Ă©s baixa, cosa que es pot compensar per la gran profunditat efectiva del sòl. La quantitat de nutrients disponibles per a les plantes depèn gairebĂ© exclusivament de la quantitat i qualitat de la matèria orgĂ nica aportada al sòl per la vegetaciĂł. A les zones tropicals humides, desprĂ©s d’aclarir el bosc original, s’utilitzen per a pastures; amb artigatge es practica una agricultura itinerant de subsistència; i, amb aportaciĂł de fertilitzants i esmenes, tenen un aprofitament agrĂcola per blat de moro, mandioca, cafè, cacau, banana, palma d’oli, entre altres cultius.
ClassificaciĂł. Constitueixen un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificaciĂł, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments sĂłn: 1) un horitzĂł ferrĂ lic el lĂmit superior del qual es troba dins dels primers 150 cm; i 2) no tenir un horitzĂł Ă rgic que comenci en el lĂmit superior de l’horitzĂł ferrĂ lic o a menys profunditat, llevat que l’horitzĂł Ă rgic en els seus primers 30 cm tingui: o bĂ© menys d’un 10 % d’argila naturalment dispersa; o bĂ© propietats gèriques; o bĂ© tingui un 1,4 % o mĂ©s de carboni orgĂ nic del sòl. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjĂ de qualificadors. A mĂ©s de complir amb altres requisits de classificaciĂł, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar prioritĂ riament altres GSR.
A ST (2014) s’inclouen dins l’ordre Oxisol, sòl amb un endopèdon òxic; a la classificaciĂł francesa CPCS (1967) s’inclouen dins dels sòls ferral·lĂtics. | V. t.: argila de baixa activitat c. nom. f., argila naturalment dispersa c. nom. f., cĂ rrega variable c. nom. f., fixaciĂł del fòsfor c. nom. f., hematita f., horitzĂł Ă rgic c. nom. m., horitzĂł ferrĂ lic c. nom. m., endopèdon òxic c. nom. m., maghemita f., pseudoarena f., propietats gèriques c. nom. f. pl. | en Ferralsol | es Ferralsol | fr Ferralsol | gl Ferralsol |
|
|
|