Cerca general

Cerca avançada
1 de 1 (1 registres)
veuresegrest de carboni (DMCSC)
 components orgànics del sòl
 gestió i ús sostenible del sòl
 qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls
Cerca a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

segrest de carboni c. nom. m.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
components orgànics del sòl
gestió i ús sostenible del sòl
qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls
Emmagatzematge de carboni en algun compartiment ambiental. Pot fer referència als tipus següents: 1) carboni orgànic del sòl (matèria orgànica fresca, restes poc descompostes, humus i formes molt condensades pròximes al carboni elemental) i 2) carboni inorgànic (carbonats i bicarbonats de calci i de magnesi). El sòl pot actuar com a font i com a embornal de carboni. El segrest de carboni es refereix a aquest últim efecte.
Pel que fa al sòl, l’emmagatzematge de carboni depèn dels factors següents: 1) a llarg termini, de factors climàtics i del tipus de coberta vegetal, i 2) a curt termini, de l’ús i el maneig del sòl, de canvis de vegetació i de processos de degradació.
Aquest concepte es va desenvolupar a partir del Protocol de Kyoto (1998), per aplicació del principi de precaució, per disminuir les emissions de CO2 a l’atmosfera i per mitigar l’escalfament global provocat per l’efecte d’hivernacle. El Protocol de Kyoto, en els seus documents inicials, va establir l’obligació de reduir emissions i disminuir l’ús de combustibles fòssils. Des de 2008 es manté aquesta obligatorietat, alhora que es facilita un dret addicional d’emissió, sempre que es promoguin mesures de segrest de carboni en biomassa o sòls.
V. t.: principi de precaució c. nom. m., embornal de carboni c. nom. m.
en carbon sequestration
es secuestro de carbono
fr séquestration du carbone
gl secuestro de carbono