Cerca avançada
Límits de la cerca:
|
| Solonetz (DMCSC) | | classificació, taxonomia i correlació de sòls | | propietats fisicoquÃmiques i quÃmiques i comportament del sòl |
|
|
Solonetz m. | Diccionari multilingüe de la ciència del sòl | classificació, taxonomia i correlació de sòls | propietats fisicoquÃmiques i quÃmiques i comportament del sòl | Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen un horitzó subsuperficial argilós, amb densitat aparent elevada, fortament estructurat (estructura visible quan està sec), amb un percentatge elevat de Na+ intercanviable (horitzó nà tric) i, en alguns casos, Mg2+ intercanviable; el lÃmit superior de l’horitzó es troba dins dels primers 100 cm; i no presenten altres horitzons de diagnòstic que permetin caracteritzar priorità riament altres GSR (WRB 2016). Els solonetzs que contenen carbonat de sodi són fortament alcalins (pH superior a 8,5, amb valors que poden arribar a 10-12).
Les principals caracterÃstiques del perfil són: una seqüència d’horitzons A Btna C, o bé A E Btna C; l’horitzó eluvial presenta una textura netament més grossa que l’horitzó nà tric i, en casos de mà xim desenvolupament, pot presentar materials à lbics; l’ horitzó il·luvial (horitzó nà tric) té un elevat percentatge de sodi intercanviable (ESP superior al 15 %; freqüentment, mostra evidents trets d’il·luviació d’argila (revestiments) i, quan està ben desenvolupat, té estructura generalment columnar o prismà tica (que es pot observar quan l’horitzó està sec); en sec és molt dur; a sota de l’horitzó nà tric pot haver-hi un horitzó cà lcic o un horitzó gÃpsic. La permeabilitat del sòl és molt baixa.
Quan a la fase lÃquida del sòl no hi ha sals solubles en excés, o només hi ha petites quantitats de sals neutres, com ara NaCl i Na2SO4, el pH del sòl sovint es troba entre 8,5 i 9; la presència de carbonat de sodi fa pujar el pH a valors de 10-12. Poden presentar altres caracterÃstiques que s’expressen en un segon nivell de classificació per mitjà de qualificadors (Abruptic, Gleyic, Estagnic, Mollic, Salic, Gypsic, Petrocalcic, Calcic, Vertic, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR.
Gènesi. Sodificació. Es formen en terres planes i en à rees deprimides, en zones de clima cà lid amb estius secs, aixà com en regions semià rides temperades i subtropicals. Els processos que hi tenen lloc són: 1) sodificació de la part superior del sòl amb un augment de Na+ intercanviable en els minerals d’argila i la matèria orgà nica; i 2) dispersió, translocació de l’argila-Na per l’aigua de percolació que, quan s’asseca el sòl, es diposita en forma de revestiments d’argila, i dona lloc a la formació d’un horitzó nà tric; anà logament es poden translocar els humats-Na formats a la part superior del sòl a partir de la matèria orgà nica de l’horitzó A. S’han proposat diversos mecanismes per a explicar la sodificació del sòl: 1) cicles repetits d’humectació-dessecació, la meteorització d’aluminosilicats a la conca alliberen cations i anions que són mobilitzats durant l’estació humida per l’aigua d’escorrentia superficial i subsuperficial i s’acumulen en depressions i à rees mal drenades; durant l’estació seca, el Ca precipita en forma de CaCO3, que fa augmentar el Na+ en la fase lÃquida i, en conseqüència, en les posicions d’intercanvi; la repetició d’aquests cicles d’humectació-dessecació al llarg dels anys fa progressar el procés de sodificació a la superfÃcie del sòl i la formació d’argila-Na susceptible de ser il·luviada; o bé 2) capa freà tica rica en Na+, una capa freà tica poc profunda i amb un elevat contingut de Na+ i baix contingut en Ca2+ provoca l’augment de sodi en les posicions d’intercanvi; 3) o bé reg amb aigües carbonatades, que suposen una aportació d’ions hidrogenocarbonats, HCO3− i carbonat CO32− dissolts, que fa que, quan s’asseca el sòl (o se supera el valor del producte de solubilitat), es produeixi la precipitació de Ca2+ de la fase lÃquida en forma de CaCO3, amb la qual cosa s’incrementa la proporció de Na+ a la fase lÃquida i a les seus d’intercanvi; 4) o bé reg amb aigües salines amb una relació Cl/SO4 baixa, que fa que l’anió sulfat precipiti el Ca2+ de la fase lÃquida, amb formació de guix, amb la qual cosa incrementa la proporció de Na+ a les posicions d’intercanvi. Aquests mecanismes condueixen a la formació d’argila-Na, que s’il·luviará i formarà l’horitzó nà tric, que pot desenvolupar una estructura columnar o prismà tica (procés de sodificació).
Alcalinització. La interacció del Na+ amb el diòxid de carboni que es produeix biològicament al sòl dona lloc a la formació d’hidrogencarbonat de sodi, NaHCO3 i de carbonat de sodi, Na2CO3. La hidròlisi alcalina del carbonat de sodi genera ions OH−, que fan elevar el valor del pH entre 10 i 12 (procés d’alcalinització). La matèria orgà nica amb el Na+ forma humats sòdics que són solubles en l’aigua del sòl i poden ser mobilitzats de l’horitzó de superfÃcie, ja sia per l’aigua de percolació i, quan els agregats de l’horitzó nà tric (que s’enfosqueixen) s’acomulen i s’impregnen; o bé per l’aigua d’ascens capil·lar, durant l’estació cà lida i seca i que, quan s’evapora l’aigua, la matèria orgà nica es diposita en la superfÃcie del sòl i forma una crosta prima de color negre que impregna el material. d’aquà el nom de Black Alkali Soil que rebien aquests sòls en classificacions antigues.
Ús i maneig. El Na+ té un doble efecte: 1) d’una banda provoca el deteriorament de les propietats fÃsiques (inestabilitat de l’estructura, segellat superficial, infiltració, permeabilitat, compacitat, entre d’altres) i 2) de l’altra, resulta tòxic i interfereix en el creixement de la majoria de les plantes cultivades. El valor del percentatge de Na+ intercanviable a partir del qual es manifesten els efectes perjudicials dependrà de la força d’unió entre les partÃcules de minerals d’argila i serà menor en el cas en què la resta de seus d’intercanvi estiguin acupades per Mg2+, que si estan ocupades per Ca2+. El tipus d’ús d’aquests sòls són pastures pobres amb una vegetació tolerant al sodi. La millora d’aquests sòls és difÃcil, generalment, implica aportar una esmena per a augmentar la proporció de Ca2+ en el complex de canvi i desplaçar el Na+ reemplaçat, ja sia a més profunditat dins el sòl mateix o fora per mitjà de drenatge, cosa que es veu molt dificultada per a la baixa permeabilitat que presenten aquests sòls; una alternativa consisteix en aportar matèria orgà nica per a afavorir la formació d’hidrogencarbonat de sodi, NaHCO3, que és menys tòxic que el carbonat de sodi.
Classificació. Constitueix un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments són: tenir un horitzó nà tric el lÃmit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm; i, a més de complir amb altres requisits de classificació, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar priorità riament altres GSR. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen mitjançant qualificadors.
A ST (2014) s’inclouen en els grups Natr−, per exemple, en l’ordre Aridisol (Natrargid, Natridurid); Alfisol (Natrudalf, Natrustalf, Natrixeralf); Mollisol (Natralboll, Natraquoll), entre d’altres. A la classificació del Laboratori de Salinitat dels Estats Units (USSL 1954), alguns d’aquests sòls s’incloïen a la classe de sòls amb un percentatge de sodi intercanviable de com a mÃnim un 15 % i una conductivitat elèctrica de l’extracte de pasta saturada inferior a 4 dS m−1 a 25 °C. Els noms tradicionals d’aquests sòls són Alkali soils i Sodic soils. | Sin. compl.: sòl sòdic c. nom. m. | V. t.: crosta superficial c. nom. f., estructura columnar c. nom. f., horitzó nà tric c. nom. m., material à lbic c. nom. m., percentatge de saturació de sodi c. nom. m., solonetització f. | en Solonetz | es Solonetz | eu Solonetz | fr Solonetz | gl Solonetz | pt Solonetz |
|
|
|