Cerca general

Cerca avançada
Límits de la cerca:
Obres
Seleccionar totes les obres Desmarcar totes les obres
 
Ciències de la Terra i de l’espaiSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

AportaciĂł a la terminologia geogrĂ fica catalana
Diccionari d’agricultura
Diccionari de geologia
Diccionari de les ciències ambientals
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
Ecologia I
Ecologia II
Guia estratigrĂ fica internacional (versiĂł abreujada)
Sistemes d'informaciĂł geogrĂ fica
Una taula dels temps geològics
Vocabulari de mineralogia
Vocabulari multilingüe de la ciència del sòl
 
Ciències de la vida i la salutSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

BioquĂ­mica
Citologia i histologia (citologia)
Citologia i histologia (histologia animal)
Citologia i histologia (histologia vegetal)
Codi internacional de nomenclatura zoològica
Diccionari d’afàsies i patologies del llenguatge: català-castellà-anglès
Diccionari de ramaderia
Diccionari enciclopèdic de medicina
Estructura i funciĂł del cos humĂ 
Fonaments de fisioterĂ pia i fisioterĂ pia comunitĂ ria
Genètica
Infermeria comunitĂ ria (1a part)
Infermeria comunitĂ ria (2a part)
Lèxic de bioquímica (català-castellà-anglès)
Lèxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya
MĂşsculs
Ossos i articulacions
PromociĂł de la salut
Tècniques instrumentals en bioquímica i biologia
Terminologia de BioquĂ­mica
Vocabulari de biologia de la reproducciĂł
Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l’aprenentatge
 
Ciències exactes i experimentalsSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

EstadĂ­stica
Glossari de corrosiĂł
Magnituds, unitats i sĂ­mbols en quĂ­mica fĂ­sica
Terminologia d’Anàlisi química quantitativa
 
Ciències socials i humanesSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil
Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil II
Comptabilitat financera
Diccionari jurĂ­dic
Fonaments d’economia
Fonaments de l’educació musical: vocal, auditiva i rítmica
Glossari de termes gramaticals
IntroducciĂł als estudis literaris
Lèxic bàsic de cinema (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques
(català-castellà-francès-anglès)
PercepciĂł i atenciĂł
 
Enginyeria i tecnologiaSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Diccionari de l’utillatge químic
Diccionari de pesca
Diccionari per a ferroviaris
Lèxic bàsic d’Internet (català - anglès)
Lèxic bàsic de fotografia (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic del patí de vela
Lèxic multilingüe de la construcció (català-castellà-francès-anglès-alemany)
Novetat i llenguatge
Terminologia d’Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle XX
Terminologia tècnica d’automoció
Vocabulari de l’automòbil
Vocabulari de luminotècnia
Vocabulari forestal
1 de 1 (1 registres)
veurePlinthosol (DMCSC)
 classificaciĂł, taxonomia i correlaciĂł de sòls
 origen del sòl i organitzacions edĂ fiques
Cerca a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

Plinthosol m.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
classificació, taxonomia i correlació de sòls
origen del sòl i organitzacions edàfiques
Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen un horitzĂł plĂ­ntic, petroplĂ­ntic o pisoplĂ­ntic el lĂ­mit superior del qual es troba dins dels primers 50 cm; o bĂ© tenen un horitzĂł plĂ­ntic el lĂ­mit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm i directament sobre o sota del seu lĂ­mit superior tĂ© una capa amb propietats estĂ gniques i condicions reductores durant alguna època de l’any; i no presenten altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin caracteritzar GSR, que es troben en la clau davant del GSR Plinthosol (WRB 2014). Les principals caracterĂ­stiques sĂłn: el perfil pot ser de tipus Ah Bv C, o bĂ© Ah BvC C, o bĂ© Ah Bvm C; l’horitzĂł Ah pot tenir una textura mĂ©s grossa que el Bv; el Bv presenta un fort enriquiment d’oxihidròxids de Fe ben cristal·litzats (de vegades tambĂ© òxids de Mn), que poden actuar com a materials cimentants, de nòduls i concrecions, o patrons laminars, poligonals o reticulars caracterĂ­stics, que acostumen a presentar zones de color vermell fosc d’òxids de ferro envoltades de zones blanques, que poden consistir en òxids de Al i/o caolinita o estar descolorides (plintita); en sòls permanentment humits, la plintita Ă©s ferma o molt ferma, tot i que es pot tallar amb el ganivet, mentre que quan estĂ  seca Ă©s dura; en algunes situacions, el perfil presenta una capa cimentada contĂ­nua, de vegades fragmentada. Poden presentar altres caracterĂ­stiques que s’expressen en un segon nivell de classificaciĂł per mitjĂ  de qualificadors (Petric, Pisoplintic, Gibbisic, Estagnic, Folic, Histic, Mollic, Umbric, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR.

Gènesi. La formació de la plintita està lligada a superfícies molt antigues, en zones planes o en vessants amb pendents suaus i amb capa freàtica fluctuant o estancament d’aigües superficials per mal drenatge. La presència de plintita s’associa a boscos humits ombròfils, mentre que les petroplintites i els sòls amb pisòlits són més freqüents en boscos amb alternança de períodes secs i humits, clars o en sabana.
Es formen principalment a partir de roques màfiques, més que de roques àcides, ja que es requereix que hi hagi prou ferro, ja sia per haver estat segregat a partir del material originari després de processos de meteorització molt intensa (acumulació relativa) o bé per haver estat aportat per aigües freàtiques procedents de sòls adjacents (acumulació absoluta).
Els principals processos que hi han tingut lloc són: meteorització molt intensa, rentatge, processos redox, mobilització i acumulació de ferro que resulta en una acreció d’òxids de ferro, neoformació de minerals d’argila de tipus 1:1 (caolinita), formació de gibbsita, quars i altres productes. Els patrons de colors característics d’horitzó Bv són el resultat de fases successives d’oxidació i reducció amb redistribució de ferro. La plintita que constitueix l’horitzó Bv, quan és sotmesa de forma repetida a processos alternants d’humectació-dessecació o causa d’un canvi climàtic a un clima més sec, pot endurir-se de forma irreversible, originant a una capa amb concrecions o nòduls durs (horitzó pisoplíntic) o a una capa cimentada, dura (horitzó petroplíntic). Aquest horitzó pot haver constituït un element resistent a l’erosió i haver donat origen a una inversió de relleu, de manera que actualment pot ocupar la part superior d’una plataforma o posicions elevades del relleu.

Ús i maneig. L’horitzó plíntic dificulta el moviment de l’aigua i la penetració de les arrels, i existeix el risc que s’endureixi (p. e., si baixa el nivell de la capa freàtica). Presenten considerables problemes de maneig per la seva baixa fertilitat natural, inundació de les terres baixes i sequera en altres àrees; i una escassa profunditat efectiva allà on hi hagi petroplintita. L’ús queda restringit sovint a pastures extensives i el drenatge no és recomanable pel risc d’enduriment. S’exploten per a l’extracció de ferro, manganès o alumini i com a material de construcció.

ClassificaciĂł. Constitueixen un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificaciĂł, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments sĂłn: 1) tenir un horitzĂł plĂ­ntic, petroplĂ­ntic o pisoplĂ­ntic el lĂ­mit superior del qual es troba dins dels primers 50 cm; o bĂ© 2) tenir un horitzĂł plĂ­ntic el lĂ­mit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm i directament sobre o sota del seu lĂ­mit superior tĂ© una capa de com a mĂ­nim 10 cm de gruix amb propietats estĂ gniques en la qual les Ă rees de colors reductimorfs i les de colors oximorfs ocupen com a mĂ­nim el 50 % de l’àrea total de la capa; i condicions reductores durant algun perĂ­ode de l’any. A mĂ©s de complir amb altres requisits de classificaciĂł, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar prioritĂ riament altres GSR. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjĂ  de qualificadors. La grafia recomanada per WRB Ă©s Plinthosol.
A ST (2014) s’inclouen dins l’ordre Oxisol (Plinthaquox); Ultisol (Plinthaquults, Plinthohumults, Plinthudults, Plinthustults) i Alfisol (Plinthaqualfs, Plinthoxeralfs, Plinthustalfs). El terme laterita amb el qual se’ls denominava en classificacions antigues ha caigut en desús, ja que resulta excessivament imprecís.
V. t.: contacte petrofèrric c. nom. m., cuirassa ferruginosa c. nom. f., horitzó pisoplíntic c. nom. m., horitzó plíntic c. nom. m., horitzó petroplíntic c. nom. m., petroplintita f., propietats estàgniques c. nom. f. pl., ranya f.
en Plinthosol
es Plintosol
fr Plinthosol
gl Plintosol