Cerca general

Cerca avançada
Límits de la cerca:
Obres
Seleccionar totes les obres Desmarcar totes les obres
 
Ciències de la Terra i de l’espaiSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aportació a la terminologia geogràfica catalana
Diccionari d’agricultura
Diccionari de geologia
Diccionari de les ciències ambientals
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
Ecologia I
Ecologia II
Guia estratigràfica internacional (versió abreujada)
Sistemes d'informació geogràfica
Una taula dels temps geològics
Vocabulari de mineralogia
Vocabulari multilingüe de la ciència del sòl
 
Ciències de la vida i la salutSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Bioquímica
Citologia i histologia (citologia)
Citologia i histologia (histologia animal)
Citologia i histologia (histologia vegetal)
Codi internacional de nomenclatura zoològica
Diccionari d’afàsies i patologies del llenguatge: català-castellà-anglès
Diccionari de ramaderia
Diccionari enciclopèdic de medicina
Estructura i funció del cos humà
Fonaments de fisioteràpia i fisioteràpia comunitària
Genètica
Infermeria comunitària (1a part)
Infermeria comunitària (2a part)
Lèxic de bioquímica (català-castellà-anglès)
Lèxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya
Músculs
Ossos i articulacions
Promoció de la salut
Tècniques instrumentals en bioquímica i biologia
Terminologia de Bioquímica
Vocabulari de biologia de la reproducció
Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l’aprenentatge
 
Ciències exactes i experimentalsSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Estadística
Glossari de corrosió
Magnituds, unitats i símbols en química física
Terminologia d’Anàlisi química quantitativa
 
Ciències socials i humanesSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil
Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil II
Comptabilitat financera
Diccionari jurídic
Fonaments d’economia
Fonaments de l’educació musical: vocal, auditiva i rítmica
Glossari de termes gramaticals
Introducció als estudis literaris
Lèxic bàsic de cinema (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques
(català-castellà-francès-anglès)
Percepció i atenció
 
Enginyeria i tecnologiaSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Diccionari de l’utillatge químic
Diccionari de pesca
Diccionari per a ferroviaris
Lèxic bàsic d’Internet (català - anglès)
Lèxic bàsic de fotografia (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic del patí de vela
Lèxic multilingüe de la construcció (català-castellà-francès-anglès-alemany)
Novetat i llenguatge
Terminologia d’Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle XX
Terminologia tècnica d’automoció
Vocabulari de l’automòbil
Vocabulari de luminotècnia
Vocabulari forestal
1 de 1 (1 registres)
veureVertisol (DMCSC)
 classificació, taxonomia i correlació de sòls
 origen del sòl i organitzacions edàfiques
Cerca a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

Vertisol m.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
classificació, taxonomia i correlació de sòls
origen del sòl i organitzacions edàfiques
Concepte i morfologia. Grup de sòls que es caracteritzen perquè presenten un elevat contingut d’argila (se n’exigeix un 30 % o més) i esquerdes profundes quan estan secs. Pot presentar els trets següents: a la superfície del sòl, un microrelleu ondulat (gilgai), quan no es llaura i una capa d’agregats fins, automulching (en anglès, selfmulching); una diferenciació d’horitzons poc expressada i el perfil pot ser dels tipus A Bi C, A Big C; els horitzons sovint estan pertorbats pels moviments interns lligats als cicles d’humectació-dessecació (argil·loturbació; agregats en forma de falca i cares de lliscament (en anglès, slickensides). Molts vertisols tenen una coloració fosca, tot i el baix contingut de matèria orgànica, que resulta difícil d’explicar. A WRB (2014) es defineix la presència d’un horitzó vèrtic.

Gènesi. Es desenvolupen en formacions joves o antigues de sediments rics en argila; en depressions mal drenades que rebin aportacions de la conca circumdant; o a partir de roques silicàtiques altament meteoritzables (basalts, gabres, peridotites, entre d’altres). La formació d’aquests sòls ve condicionada pels cicles periòdics d’humectació-dessecació i processos d’expansió-retracció que depenen del contingut d’argila, de la mineralogia d’argila, en molts casos fil·losilicats expansibles, com els del grup de l’esmectita, i dels cations intercanviables (especialment el Na+). Quan s’asseca el sòl, es produeix una pèrdua progressiva d’aigua de la porositat, amb poc o sense canvi de volum; i, quan va progressant l’assecament, es perd aigua interlaminar dels fil·losilicats, que provoca una retracció del material i el desenvolupament d’esquerdes profundes. Mentre les esquerdes estan obertes, el material superficial o el de les parets de les esquerdes mateixes hi cau dins, generant un problema d’espai, que es manifesta quan s’intenten tancar les esquerdes si es torna a humectar el sòl.
Per explicar la formació d’un microrelleu en gilgai a la superfície del sòl i de cares de lliscament dins del sòl, s’han proposat diversos mecanismes. La humectació del sòl té lloc de dues formes diferents: 1) a través de la superfície del sòl, des d’on el front d’humectació avança paral·lelament a la superfície del sòl; i 2) per les esquerdes verticals que són amples i còniques que van des de la superfície del sòl fins a més de 50 cm; en aquest cas, el moviment vertical de l’aigua és ràpid i provoca la humectació de la part de sòls que es troba a la profunditat màxima de les esquerdes. En el primer procés d’humectació (humectació de la superfície del sòl), les pressions generades a l’horitzó de superfície per l’absorció d’aigua i expansió dels minerals d’argila es dissipen amb el moviment irregular cap amunt de la superfície del sòl, cosa que dona lloc a la formació d’ondulacions (gilgai). La humectació en profunditat té lloc en un sistema confinat, que impedeix els moviments verticals i horitzontals dels materials, derivats de l’expansió dels minerals d’argila, de manera que les tensions de cisallament generades es dissipen amb el lliscament d’unes masses de sòl respecte a altres, que genera plans de lliscament inclinats, que són les superfícies que defineixen les cares de lliscament, que queden allisades i brillants i, de vegades, presenten estries paral·leles, que són degudes a grans de sorra i indiquen la direcció del lliscament. Les cares de lliscament s’intersequen, i això dona lloc a agregats esfenoidals, els eixos longitudinals dels quals estan inclinats entre 10o i 60o i defineixen una estructura en falca. Aquest mecanisme permet explicar que el desenvolupament màxim de cares de lliscament tingui lloc per sota de la profunditat màxima de les esquerdes estacionals. d’altra banda, a la superfície del sòl, els agregats quan s’assequen tendeixen a fragmentar-se, i s’origina a una capa d’agregats fins o automulching. La coloració fosca de molts vertisols, tot i el baix contingut de matèria orgànica, pot ser deguda a la unió íntima dels minerals d’argila amb humus que posseeix un fort poder colorant; o bé per un humus hidromorf negre, que s’uneix al ferro i a les argiles. Als vertisols hi poden tenir lloc altres processos edàfics, com ara l’acumulació de carbonat de calci, de guix, de sals, de sílice, així com processos redox.

Ús i maneig. Els vertisols ocupen zones planes o lleugerament ondulades i molts tenen una considerable importància econòmica, atès que permeten l’extensió i intensificació de l’agricultura, si bé amb requeriments de maneig específics, per a poder mantenir una producció sostinguda. Els condicionants principals són: un contingut d’argila excessivament alt; duresa quan estan secs; plasticitat quan estan humits; necessitat de llaurar a saó, de vegades amb tractors de cadenes; baixa infiltració i baixa permeabilitat.

Classificació. A WRB (2014) constitueixen un GSR. Amb vista a la classificació, s’ha de seguir la clau de WRB. Els principals requeriments són: 1) tenir un horitzó vèrtic el límit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm; i 2) un contingut d’argila de com a mínim un 30 % entre la superfície del sòl i l’horitzó vèrtic; i 3) esquerdes d’expansió-retracció; se’ls poden afegir un conjunt de trets derivats de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjà de qualificadors.
A ST (2014) constitueixen un ordre de sòls. Amb vista a la classificació, s’ha de seguir la clau de ST. En aquest cas la denominació d’horitzons genètics és: A Bss C, A Bssg C. Les característiques principals són: 1) agregats en forma de falca, els eixos dels quals estan inclinats entre 10o i 60o, en una capa de com a mínim 25 cm dins dels primers 100 cm; 2) un contingut d’argila de com a mínim un 30 % en un cert gruix; i 3) esquerdes que s’obren i tanquen periòdicament. Segons el règim d’humitat, de temperatura del sòl o el nombre de dies en què les esquerdes estan obertes o tancades, s’han establert els subordres següents: Aquerts (condicions àqüiques); Cryerts (règim de temperatura criic); Xererts, Torrerts, Usterts i Uderts.
V. t.: automulching m., argil·loturbació f., qualificador m., cares de lliscament c. nom. f. pl., esmectita f., gilgai m., minerals d’argila c. nom. m. pl., saó m., vertisolització f.
en Vertisol
es Vertisol
fr Vertisol