Cerca avançada
Límits de la cerca:
|
| camp de rostoll (DMCSC) | | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | | conreu amb faixes de rostoll (DMCSC) | | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | | crema agrÃcola de rostolls (DMCSC) | | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | | crema controlada de rostolls (DMCSC) | | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | | crema de rostoll (VOCFOR) | | incendis forestals | | crema del rostoll (DCA) | | residus | | rostoll (VMCS) | | gestió i ús sostenible del sòl | | rostoll1 (DMCSC) | | propietats fÃsiques i comportament del sòl | | rostoll (ATGC) | | geografia | | rostoll (DAGRIC) | | agricultura |
|
|
camp de rostoll c. nom. m. | Diccionari multilingüe de la ciència del sòl | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | Conjunt de terres que han quedat amb rostoll i que acostumen a ser pasturades pel bestiar ovà o caprà fins que es llauren. La seva alçà ria depèn de l’alçà ria de la barra de tall de la segadora. | V.: rostoll m., guaret m. | en stubble field | es rastrojera | fr chaume | gl restreba, restrolleira, restolleira | pt campo com restolho, campo com palhada |
|
crema agrÃcola de rostolls c. nom. f. | Diccionari multilingüe de la ciència del sòl | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | Crema controlada de rostolls. | Sin. pref.: crema controlada de rostolls c. nom. f. | en agricultural stubble burning, crop stubble burning | es quema controlada de rastrojo | fr brûlage contrôlé des chaumes | gl queima controlada de restrollo | pt queima controlada da palhada |
|
crema controlada de rostolls c. nom. f. | Diccionari multilingüe de la ciència del sòl | qualitat, avaluació, degradació i protecció de sòls | Tècnica de gestió que consisteix a utilitzar el foc com a mètode per eliminar la part de la tija dels cereals (blat, arròs) que roman al camp després de la sega i abans que es llauri, per facilitar les tasques de conreu posteriors i combatre les plagues. Es tracta d’un foc de baixa intensitat, en què les temperatures assolides no són gaire elevades.
Aquesta prà ctica presenta efectes desfavorables importants: 1) per a la qualitat del sòl, ja que la combustió d’aquesta matèria orgà nica té efectes negatius sobre la fertilitat fÃsica (agregació de les partÃcules minerals, estructuració del sòl, porositat, aireació, hà bitats per als organismes del sòl, permeabilitat); 2) per al medi ambient, a causa de l’emissió de fums, partÃcules sòlides, productes en descomposició i dioxines, i de l’alliberament de productes volà tils i olors desagradables, amb efectes fora del lloc en el qual ha tingut lloc la combustió. A més, suposa un risc d’incendis per a zones forestals o agrÃcoles properes.
A la Unió Europea, la PolÃtica Agrà ria Comuna (PAC) estableix mesures per tal que no es realitzi la crema de residus de collites, amb l’objectiu de preservar la matèria orgà nica dels sòls i evitar-ne l’empobriment, mesura de les quals queden dispensats els cultivadors d’arròs.
A Espanya aquesta activitat es troba regulada per llei en diverses comunitats autònomes, per exemple, la Llei 5/1999, de 29 de juny, de prevenció i lluita contra els incendis forestals (BOE 190, de 10 d’agost de 1999) i el Decreto 247/2001, de 13 de novembre, de la Comunitat Autònoma d’Andalusia, pel qual s’aprova el Reglament de Prevenció i Lluita contra els Incendis Forestals. En relació amb la crema de rostolls, estableixen el següent: 1) si es vol realitzar en una zona d’influència forestal, cal una autorització administrativa degudament motivada, dictada prèvia sol·licitud per part de la persona interessada; 2) en una zona de perill, l’ús del foc s’ha de comunicar amb un antelació mÃnima de deu dies a l’autoritat amb competència en aquest tema i se n’han d’especificar les caracterÃstiques (tipus de crema, lloc, accessos, superfÃcie, dia i hora, titular de la finca, responsables de l’operació i declaració de compliment de la normativa legal vigent). | Sin. compl.: crema agrÃcola de rostolls c. nom. f. | V.: guaret m., rostoll m. | en agricultural stubble burning, crop stubble burning | es quema controlada de rastrojo | fr brûlage contrôlé des chaumes | gl queima controlada de restrollo | pt queima controlada da palhada |
|
crema de rostoll c. nom. f. | Vocabulari forestal | incendis forestals | | es quema de rastrojo c. nom. f. |
|
crema del rostoll f. | Diccionari de les ciències ambientals | residus | Mètode per a eliminar el rostoll sec que consisteix a cremar-lo abans de llaurar, de manera que es crea certa quantitat de fertilitzant natural que s’empra per a llaurar el sòl. El principal desavantatge de la crema del rostoll és la contaminació de l’atmosfera per diòxid de carboni i el risc d’incendi de les zones properes si estan molt seques. | en stubble burning subst. | es quema del rastrojo f. | fr brûlage du chaume m. |
|
rostoll1 m. | Diccionari multilingüe de la ciència del sòl | propietats fÃsiques i comportament del sòl | Restes de canyes de sembrats que queden en un camp després de la collita, en general de la sega d’un cereal. | en stubble | es rastrojo, rastrojera | fr chaume | gl restrollo | pt restolho |
|
rostoll m. | Diccionari d’agricultura | agricultura | Conjunt de les tiges de blat, ordi, sègol i altres cereals que romanen arrelades a la terra després de la sega. | es rastrojo m. |
|
|
|