agricultura minifundista c. nom. f. |
| QUALITAT, AVALUACIÓ, DEGRADACIÓ I PROTECCIÓ DE SÒLS |
|
|
Agricultura de subsistència, associada a llindars de pobresa en països en desenvolupament. Es caracteritza pels aspectes següents: 1) explotacions agrÃcoles que disposen d’una superfÃcie de terra petita (el lÃmit varia segons la zona geogrà fica, el paÃs i el moment històric); 2) tinença de la terra precà ria; 3) manca de tecnologia i assessorament d’extensió agrà ria; 4) baixa productivitat; 5) major biodiversitat, comparada amb sistemes d’agricultura intensiva i de conservació de germoplasma de varietats locals ben adaptades; 6) baixa capitalització i dificultat per accedir a crèdits; 7) autoconsum; 8) impossibilitat de sortir als mercats o poc poder de negociació; 9) debilitat organitzativa; 10) baixa remuneració de la mà d’obra familiar; 11) dificultat per introduir prà ctiques de conservació de sòls i millores, i criteris de sostenibilitat; 12) impossibilitat de reparar els equips agrÃcoles d’alta tecnologia, ja que si els agricultors els aconsegueixen la llei de propietat intel·lectual els impedeix que tinguin dret legal de reparar-los (per evitar aquesta limitació, Open Source Ecology i Farms Hack han començat a fabricar maquinà ria agrÃcola de codi obert).
El 2010 el Consell econòmic i social de les Nacions Unides afirmava que el desenvolupament agrÃcola, la pobresa i la degradació ambiental estan estretament relacionats i que el desenvolupament d’una agricultura sostenible és la principal força impulsora de la disminució de la pobresa i de la seguretat alimentà ria i nutricional. Per això, fomenta la transició del conreu minifundista a una agricultura familiar comercialment viable i sostenible, amb accés a mercats de proximitat i connexió amb mercats exteriors.
La Comissió Europea planteja estratègies de suport al desenvolupament i inversió en zones minifundistes per disminuir la pobresa. Indica que s’han de basar en la participació de les poblacions locals, perquè aportin els seus punts de vista i les seves pròpies solucions per aconseguir modalitats sostenibles. Resulten fonamentals les polÃtiques locals efectives, els marcs jurÃdics, l’accés equitatiu als recursos (terra, aigua, entrades i microcrèdits) i l’avaluació dels programes governamentals. Resulta positiu promoure vincles entre les organitzacions d’agricultors, per exemple de la Unió Europea, amb les dels països en desenvolupament. La investigació agrà ria que cal fomentar s’ha de basar en el coneixement local tradicional i les noves tecnologies adaptables a la regió.
En alguns països avançats, l’existència d’una estructura agrà ria minifundista no ha estat un obstacle per a la implementació de criteris i tècniques d’agricultura ecològica per obtenir productes diferenciats altament remuneradors, que ofereixen a mercats d’alt poder adquisitiu. |
|
|
|
|
| | en smallholder farming, smallholder agriculture | | es agricultura minifundista | | fr agriculture petit paysanne, agriculture en petites propriétés | | gl agricultura minifundista | | pt agricultura minifundista |
|
 |