agricultura sostenible c. nom. f. |
CIÈNCIA DEL SÒL |
GESTIÓ I ÚS SOSTENIBLE DEL SÒL |
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES |
QUALITAT, AVALUACIÓ, DEGRADACIÓ I PROTECCIÓ DE SÒLS |
|
|
Model d’agricultura que s’orienta de forma genèrica els objectius següents: 1) sustentar la seguretat alimentà ria (en uns casos amb una perspectiva mundial i en altres, local) i produir prou per satisfer les necessitats alimentà ries de la població (local o mundial); 2) disminuir els riscos en la producció i assegurar la qualitat dels aliments; 3) promoure ecosistemes sostenibles a llarg termini (protegir la biodiversitat); 4) realitzar una gestió que eviti la degradació dels sòls, l’aigua i els recursos naturals; 5) assegurar la rendibilitat, perquè l’activitat agrÃcola sigui econòmicament viable i els agricultors puguin ser econòmicament autosuficients (els petits i els grans agricultors), i 6) promoure un sistema de desenvolupament socialment acceptat i amb una distribució de beneficis entre els éssers humans, perquè es compleixi el principi d’equitat.
L’agricultura sostenible com a tal no és objecte de normatives d’obligat compliment ni de certificacions. Per tant, els productes agrÃcoles obtinguts amb aquest enfocament no disposen d’una normativa legal que els avali.
Es tracta d’un concepte genèric, proposat el 1980 per Gordon McClymont en el llibre New Roots for Agriculture, que està lligat a la necessitat de tendir a un desenvolupament sostenible, amb el qual coincideix en els objectius. Ha donat lloc a diversos models d’agricultura amb enfocaments i prà ctiques molt diferents i fins i tot de vegades contraposats.
Els posicionaments més radicals proscriuen l’ús d’organismes genèticament modificats i d’agroquÃmics, malgrat que s’obtenen menors produccions; mentre que altres moviments modulen els plantejaments de l’agricultura industrial intentant evitar els seus errors, però sense deixar de beneficiar-se de les seves aportacions per aconseguir produccions elevades, i alhora seguint els criteris de sostenibilitat i complint les directrius polÃtiques enfocades a fomentar l’ecoresponsabilitat, incentivada en molts països per mitjà de subsidis i ajudes a l’agricultura, la qual cosa comporta el control del compliment de les obligacions de protecció mediambiental per part del beneficiari.
Amb una visió holÃstica, per disminuir el problema de la fam al món, cal un sistema de governança mundial que promogui la seguretat alimentà ria per part dels governs i polÃtiques comercials que promoguin els mercats agrÃcoles locals i regionals. |
|
|
|
|
| en sustainable agriculture | es agricultura sostenible | fr agricultura durable | gl agricultura sustentable |
|
 |