5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veureAlfisol
 CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÃ’LS
 ORIGEN DEL SÃ’L I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
 

cerca
Alfisol m.
CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÒLS
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
Concepte i morfologia. Ordre de sòls minerals de ST (2014) que agrupa sòls que es caracteritzen per tenir un endopèdon amb un major contingut d’argila que els horitzons suprajacent i subjacent; i un percentatge de saturació de cations bàsics elevat. En general, tenen un epipèdon òcric i, en alguns casos, entre l’horitzó A i l’horitzó d’acumulació d’argila poden presentar un horitzó de color més clar a causa de l’eluviació. A més d’un endopèdon argílic, poden presentar altres endopèdons (fragipan, duripan, càndic, nàtric, petrocàlcic, plintita) i altres trets que defineixen els grups dins de l’ordre. Alguns poden tenir un epipèdon úmbric.

Gènesi. Es formen a partir d’una àmplia gamma de materials originals i condicions del medi, des de les boreals a les tropicals. Els processos de meteorització són moderats; els minerals d’argila són d’alta activitat; el procés edafogènic predominant és la translocació d’argila, que dona lloc a la formació d’un endopèdon argílic i, en cas que es tracti d’argiles sòdiques, un endopèdon nàtric. Si tenen un endopèdon càndic, les argiles són de baixa activitat i no hi ha evidències d’il·luviació d’argila. Requereixen temps de formació relativament molt prolongats, excepte els que tenen un endopèdon nàtric. Es troben principalment en superfícies geomorfològiques antigues estables de regions temperades, zones mediterrànies, zones subtropicals, o tropicals.

Ús i maneig. En general, són sòls molt adequats per a l’agricultura. En determinades zones tenen una vegetació forestal.

Classificació. Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau. Segons el seu règim d’humitat o de temperatura s’han establert cinc subordres (ST, 2014): Aqualf (condicions àqüiques a la part superior), Cryalf (règim de temperatura criic o isofrígid), Ustalf (règim d’humitat ústic; l’estació humida coincideix amb la càlida), Xeralf (règim d’humitat xèric; clima moderadament sec, però amb aigua disponible per a les plantes mesofítiques, clima mediterrani) i Udalf (règim d’humitat údic, regions humides amb pluges ben distribuïdes i sense períodes de manca d’aigua per a les plantes).
en Alfisol
es Alfisol
fr Alfisol
gl Alfisol
vuelve arriba