Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen un horitzó à rgic el lÃmit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm, els minerals d’argila del qual tenen alta activitat de canvi (això els diferencia dels GSR Acrisol i Lixisol) i tenen un percentatge baix de saturació de cations bà sics efectiva (això els diferencia dels GSR Lixisol i Luvisol); i no presenten altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin prioritzar altres GSR (WRB 2014). Les principals caracterÃstiques generalment són: sòls à cids, amb alumini intercanviable; perfil de tipus: Ah Bt C o bé A E Bt C, sense que hi hagi interdigitacions (propietats rètiques), que els diferencien de la GSR Retisol. L’horitzó Bt té un contingut d’argila marcadament superior al dels horitzons Ah i E. Poden presentar altres caracterÃstiques que s’expressen en un segon nivell de classificació per mitjà de qualificadors (Abruptic, Fragic, Leptic, Petroplintic, Gleyic, Estagnic, Vertic, Lamellic, Rhodic, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR.
Gènesi. Es formen generalment en superfÃcies joves, amb una topografia muntanyosa o en superfÃcies ondulades; a partir de materials originals diversos, principalment productes de la meteorització de roques à cides o intermèdies i materials no consolidats; predominen en regions de clima tropical humit, subtropical humit, monsònic, i temperat humit. Els processos que hi han tingut lloc són: meteorització, rentatge, descalcificació, acidificació avançada, formació d’un horitzó à rgic. Els minerals d’argila que hi predominen són de tipus 2:1 amb una capacitat d’intercanvi catiònic superior a 24 cmolc kg−1 d’argila. El rentatge i l’acidificació fan que hi hagi alumini intercanviable i el percentatge de saturació de cations bà sics efectiva sigui inferior al 50 %. Hi pot haver altres processos que s’indiquen per mitjà de qualificadors.
Ús i maneig. Són sòls amb horitzons superficials generalment arenosos o llimosos i à cids; de baixa fertilitat; l’horitzó à rgic té alta capacitat de canvi, però també és à cid i conté alumini intercanviable, de manera que pot resultar tòxic per a plantes sensibles. La vegetació natural predominant són els boscos. En el tròpic i el subtròpic s’hi practica l’artigatge i l’agricultura itinerant de subsistència. L’ús agrÃcola requereix cultius tolerants a l’alumini (palma d’oli, canya de sucre, te, cautxú, pinya tropical) i aportació de nutrients; i de vegades encalcinat per a disminuir la toxicitat per alumini. Alguns d’aquests sòls (Gleyic Alisol) s’utilitzen per a conrear arròs pluvial, ja que les condicions reductores en disminueixen l’acidesa a la part subsuperficial. En zones temperades es fan servir per a plantar-hi patates o sembrar-hi blat de moro (amb encalcinat) i també per a cereals. Els alisols, en general, són susceptibles a l’erosió per la inestabilitat de l’estructura de l’horitzó superficial i la baixa infiltració que se’n deriva.
Classificació. Constitueixen un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificació, s’ha de seguir la clau de WRB. Els principals requeriments taxonòmics són: 1) presència d’un horitzó à rgic, el lÃmit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm; i 2) minerals d’argila d’alta activitat (CIC de l’argila de com a mÃnim 24 cmolc kg−1), que els diferencien dels GSR Acrisol i Lixisol; i 3) un percentatge de saturació de bases efectiva inferior al 50 % que els diferencia dels GSR Lixisol i Luvisol. A més de complir altres requisits de classificació, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar priorità riament altres GSR. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjà de qualificadors.
A ST (2014) s’inclouen en l’ordre Ultisol i alguns en Alfisol; a la CPCS (1967) de França formen part dels sòls fersial·lÃtics à cids; Fersialsol insaturats de RPF 2008. |