Concepte i morfologia. Ordre de sòls minerals de ST (2014) que agrupa sòls que es caracteritzen perquè presenten propietats que venen determinades pel predomini de components de rang d’ordenació baix, propietats à ndiques, en una proporció considerable (un 60 % o més dins dels primers 60 cm). Poden ser sòls profunds, generalment amb una densitat aparent baixa. Posseeixen cà rrega variable dependent del pH i capacitat d’intercanvi aniònic.
Gènesi. La majoria es formen a partir de materials d’origen volcà nic (cendres, escòries, pedra tosca i altres materials volcà nics relacionats), en aquest cas es tracta de sòls relativament joves; alguns andisols es formen a partir de materials no volcà nics. Els que es formen a partir de materials volcà nics són sòls feblement meteoritzats, formats en ambients amb quantitats relativament altes de matèria orgà nica del sòl, particularment els d’à rees relativament fredes i humides. Aquests ambients afavoreixen la formació de minerals amb estructura cristal·lina amb baix grau d’ordenació, incloent-hi complexos organometà l·lics, ferrihidrita i aluminosilicats pobrament cristal·lins (al·lòfana, imogolita).
Ús i maneig. Són sòls, en general, altament productius per a l’agricultura. Són friables i tenen una capacitat d’emmagatzematge d’aigua elevada. En emplaçaments que rebin aportacions freqüents de materials piroclà stics, la seva meteorització rà pida suposa un abastiment de nutrients i el manteniment de la fertilitat. La capacitat d’adsorció d’anions suposa un condicionant per a la disponibilitat de fósfor per a les plantes.
Classificació. Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau de ST. S’han establert vuit subordres: Aquand (humits, condicions à qüiques a la part superior), Geland (molt freds, però són permafrost, règim de temperatura gèlic), Cryand (freds, règim de temperatura criic), Torrand (molt secs, règim d’humitat arÃdic), Xerand (moderadament secs, règim d’humitat xèric, clima mediterrani), Vitrandand (capacitat d’emmagatzematge d’aigua relativament baixa amb relació a altres Andisols), Ustand (moderadament secs, règim d’humitat ústic) i Udand (regions humides amb pluges ben distribuïdes, règim d’humitat údic). |