Concepte i morfologia. Grup de sòls que tenen una o més capes amb propietats à ndiques o vÃtriques amb un gruix determinat; i que no tenen un horitzó à rgic, ferrà lic, petroplÃntic, pisoplÃntic o espòdic, llevat que estigui enterrat; i que no presenten altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin caracteritzar GSR, que es troben a la clau davant del GSR Andosol. Per exemple, l’absència d’un horitzó hÃstic de 10 cm o més de gruix diferencia l’Histic Andosol de l’Andic Histosol; l’absència d’un horitzó antropofogènic de molt gruix els diferencia de l’Antrosol Andic; l’absència d’un horitzó criic els diferencia del Cryosol Andic; l’absència d’elements grossos en més d’un 80 % els diferencia del Leptosol Andic (WRB 2014).
Les principals caracterÃstiques generalment són: perfil poc diferenciat, de tipus A AC C, o bé A Bw C; força profund; de color negre o fosc; un contingut elevat de matèria orgà nica, sense arribar a tenir en superfÃcie material orgà nic en un gruix de 10 cm o més; la densitat aparent és baixa; la formació de complexos al·lòfana-humus és el principal procés responsable de l’acumulació de matèria orgà nica; la matèria orgà nica, el Al i el Fe actius i la cà rrega variable són els atributs prominents que regulen les reaccions quÃmiques dels andosols; el predomini de components de rang d’ordenació baix (al·lòfana i imogolita) i/o complex Al(Fe)−humus en determina les propietats (elevada superfÃcie especÃfica, alta reactivitat, formació de complexos organominerals de Fe i Al); microporositat alta; capacitat de retenció d’aigua elevada; valor de deshidratació irreversible alt; bona estabilitat dels microagregats, que no es dispersen amb els agents habituals, havent de recórrer a tècniques especÃfiques per a l’anà lisi granulomètrica (p. e., ultrasons); i, si la mostra s’ha deixat assecar, les partÃcules s’hauran associat, cosa que falsejarà els resultats de l’anà lisi granulomètrica. Tenen cà rrega variable depenent del pH; capacitat d’adsorció d’anions (retenció de fosfats, que són adsorbits o s’uneixen als grups hidroxialumÃnics). En ambients molt humits, els andosols poden desenvolupar propietats tixotròpiques. Poden presentar altres caracterÃstiques que s’expressen en un segon nivell de classificació per mitjà de qualificadors (Silandic, Aluandic, Vitric, Leptic, Hydragric, Gleyic, Calcic, Skeletic, entre d’altres), sense arribar a complir els requeriments d’altres GSR. A ST corresponen a l’ordre Andisol.
Gènesi. Es poden trobar en gairebé tots els climes, excepte en condicions hiperà rides. Generalment són sòls caracterÃstics de paisatges volcà nics amb clima humit, en els quals es formen a partir de materials piroclà stics porosos, rics en vidre volcà nic, fà cilment meteoritzables, per la qual cosa hi té lloc una meteorització rà pida per hidròlisi. També es poden formar a partir d’altres roques riques en minerals fà cilment meteoritzables en clima humit o perhumit. En tots dos casos s’allibera una gran quantitat de Si, Al i Fe i es formen components de rang d’ordenació baix (al·lòfana i imogolita) i complexos organominerals amb Al estables i ferrihidrita. El procés d’acumulació de matèria orgà nica a causa de la formació de complexos Al-humus estables, en sòls amb règim d’humitat údic, frena la formació d’al·lòfana perquè té més afinitat el Al per formar complexos organominerals, de manera que no hi ha tant Al disponible per reaccionar amb Si per formar argiles al·lofà niques (efecte antial·lofà nic). El baix contingut de Al disponible, com que està unit a la matèria orgà nica, fa que es formi Aluandic Andosol; quan hi predominen les argiles al·lofà niques es tracta d’un Silandic Andosol. La formació d’un andosol a partir de materials volcà nics recents només requereix uns pocs centenars d’anys. Quan es conreen, i el sòl s’asseca més, la mineralització de la matèria orgà nica s’accelera, i això pot iniciar la formació de minerals d’argila 1:1 (hal·loysita).
Ús i maneig. Els Silandic Andosol solen ser sòls molt fèrtils, rics en nutrients, si bé la fixació de fosfats pot ser un condicionant, ja sia per ser adsorbit o per formar fosfats alumÃnics no cristal·lins. Els Aluandic Andosol i Vitric Andosol no són tan fèrtils.
Classificació. Constitueix un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments són: tenir una o més capes amb propietats à ndiques o vÃtriques amb un gruix acumulat de com a mÃnim 30 cm dins dels primers 100 cm i que el lÃmit superior es trobi dins dels primers 25 cm; o que suposi com a mÃnim el 60 % de tot el gruix del sòl, si hi ha un horitzó R amb un lÃmit superior entre 25 i 50 cm. A més de complir altres requisits de classificació, no han de tenir altres horitzons de diagnòstic o propietats de diagnòstic que permetin classificar priorità riament altres GSR. Se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjà de qualificadors.
A ST (2014) s’inclouen en l’ordre Andisol. |