6 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veurebisequum
 ORIGEN DEL SÃ’L I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
 

cerca
bisequum m.
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
Sòl en el qual s’han format dues seqüències amb un horitzó eluvial i el corresponent horitzó il·luvial. El perfil presenta una seqüència d’horitzons integrada per un horitzó eluvial i l’horitzó il·luvial corresponent (sequum superior), sota el qual s’ha format, a partir del mateix material originari (heterogeni i que pot presentar discontinuïtats litològiques), un segon sequum, la formació del qual està lligada a la del sequum superior.
Es tracta de dos sequums diferents, si bé amb processos edafogènics relacionats. El sequum inferior no és un sòl enterrat format amb anterioritat, de manera que no es tracta de dos sequums superposats, sinó consecutius.
Com a exemple de bisequum: formació d’un Espodosol (Podzol) a la part superior (primer sequum); en ésser translocada, la sílice alliberada en el procés de podzolització a la part superior haurà fet possible la neoformació de minerals d’argila a més profunditat, que hauran estat translocats amb formació d’un horitzó eluvial, a sota del qual s’ha format un horitzó d’acumulació d’un Alfisol (Luvisol) que es troba sota de l’Espodosol (Podzol). Es tracta d’un bisequum: Espodosol (Podzol) - Alfisòl (Luvisol).
Sin. compl.: sòl bisequal c. nom. m.
V. t.: Alfisol m., horitzó àrgic c. nom. m., endopèdon argílic c. nom. m., Espodosol m., Luvisol m., Podzol m.
en bisequum (pl. bisequa)
es bisequum
fr biséquum
vuelve arriba