5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veureCryosol
 CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÃ’LS
 ORIGEN DEL SÃ’L I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
 

cerca
Cryosol m.
CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÒLS
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
Concepte i morfologia. Grup de sòls que estan congelats perennement (amb gel visible o, si no hi ha prou aigua, la temperatura no supera els 0 °C (horitzó criic) dins dels primers 100 cm; són minerals o orgànics, tot i que no tenen en la seva superfície una capa de material orgànic de 10 cm o més gruix. El perfil del sòl presenta deformacions estructurals amb replecs i fractures, horitzons interromputs, involucions, intrusions orgàniques, acumulacions de matèria orgànica en profunditat, fragments de roca orientats, capes enriquides en llim, i això fa que predomini l’homogeneïtzació del perfil davant de la diferenciació d’horitzons. La superfície del sòl presenta models de distribució de pedres en formant polígons, cercles o nius. Van ser introduïts com a GSR el 1998.

Gènesi. Es formen a partir de materials molt diversos (till glacial, material eòlic, material al·luvial, col·luvial i residual), són característics de zones de tundra i parts adjacents de regions boreals, així com de zones d’alta muntanya. Es formen en un ambient de permafrost permanent (roman sense descongelar-se com a mínim dos anys consecutius), en el qual els processos criogènics derivats de cicles de congelació-descongelació de la capa activa dominen la gènesi del sòl. Aquests processos inclouen crioturbació, esquerdament tèrmic, propietats criogèniques i models de distribució de pedres a la superfície del sòl. Els processos edàfics que tenen lloc a la capa activa són de baixa intensitat.

Ús i maneig. La importància dels criosols resideix en el seu paper en l’equilibri climàtic global i en temes ambientals. Són sòls molt pobres en nutrients, el N procedeix de la fixació bacteriana (Nostoc commune) i el fòsfor és un factor condicionant de la producció primària.

Classificació. Constitueixen un GSR de WRB (2014). Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments són: o bé 1) tenir un horitzó criic el límit superior del qual es troba dins dels primers 100 cm; o bé 2) tenir un horitzó criic el límit superior del qual es troba dins dels primers 200 cm i trets derivats de processos criogènics en alguna capa dins dels primers 100 cm; i 3) no tenir en la seva superfície una capa de material orgànic de 10 cm o més, cosa que els diferencia dels histosols (Cryic Histosol); se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjà de qualificadors. La grafia recomanada per WRB és Cryosol.

     A ST (2014) corresponen a part a sòls de l’ordre Gelisol.
V. t.: @ f., capa activa c. nom. f., qualificador m., crioturbació f., Gelisol m., jj m., permafrost m., processos criogènics c. nom. m. pl., tundra f.
en Cryosol
es Cryosol
fr Cryosol
vuelve arriba