5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veureescala
 INFORMACIÓ DE SÃ’LS I REPRESENTACIÓ ESPACIAL DEL SISTEMA EDÀFIC
 

cerca
escala f.
INFORMACIÓ DE SÒLS I REPRESENTACIÓ ESPACIAL DEL SISTEMA EDÀFIC
Proporció que informa de la quantitat de vegades que s’ha reduït, mantingut o ampliat la realitat en representar-la en un mapa, pla, dibuix o objecte.
S’expressa com la relació entre la distància horitzontal entre dos punts mesurada en la realitat i la distància entre aquests dos mateixos punts mesurada en l’objecte, en les mateixes unitats.
Es distingeixen les escales següents: 1) l’escala natural, en la qual el que es representa conserva les mesures originals (escala 1:1), s’usa, per exemple, en recrear en un monòlit artificial el perfil d’un sòl o pèdon; 2) l’escala de reducció és la característica dels mapes (p. ex., escala 1:25.000), i 3) l’escala d’ampliació s’usa en fer un zoom per facilitar la lectura d’un mapa (p. ex., escala 5:1).
Hi ha escales gràfiques i escales numèriques, i escales detallades (preferible a escales grans) i escales no detallades (preferible a escales petites).
L’escala del mapa afecta les estimacions de les propietats dels sòls representats. Per exemple, la discriminació dels valors representats de la reserva de carboni orgànic del sòl a nivell regional a partir de mapes a escala entre 1:500.000 i 1:10.000.000 disminueix en disminuir l’escala del mapa, perquè en el procés de generalització cartogràfica del mapa els sòls que ocupen poca extensió s’eliminen o s’incorporen a altres unitats cartogràfiques.
en scale
es escala
fr Ã©chelle
gl escala
vuelve arriba