5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veurehoritzó H
 CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÃ’LS
 ORIGEN DEL SÃ’L I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
 

cerca
horitzó H c. nom. m.
CLASSIFICACIÓ, TAXONOMIA I CORRELACIÓ DE SÒLS
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
A WRB (2016) fa referència a una capa o estrat dominat per la presència de material orgànic, que s’ha format a partir d’acumulacions de restes orgàniques no descompostes o amb un grau de descomposició baix; dipositats a la superfície del sòl, que pot estar sota l’aigua. Està saturat amb aigua durant períodes prolongats la majoria dels anys, o ho va estar alguna vegada, si actualment ha estat drenat. Es pot trobar sobre de sòls minerals o a certa profunditat, si ha estat enterrat.
A RPF (2008), horitzó holorgànic format en un medi saturat d’aigua durant períodes prolongats (més de sis mesos a l’any) i constituït principalment per restes de vegetació higròfila, helòfila o subaquàtica (horitzó hístic). Segons el grau de descomposició del material vegetal es distingeixen tres tipus: 1) horitzons H fíbrics, Hf, caracteritzats per una feble descomposició de les fibres, les estructures vegetals de les quals resulten fàcilment identificables (p. e., formats per fibres de Sphagnum); 2) horitzons H mèsics, Hm, amb una descomposició del material vegetal de mitjana a forta, les estructures vegetals resulten difícilment identificables; 3) horitzons H sàprics, Hs, amb una descomposició gairebé total del material vegetal, les estructures vegetals no resulten identificables. Es distingeix a més a més un horitzó H resultat d’un descens del nivell de la capa freàtica i conreat o no, horitzó Ha, cosa que provoca una forta estructuració.
Horitzó orgànic format en condicions de saturació d’aigua durant períodes prolongats al llarg de l’any, que té un 12 % de carboni orgànic del sòl, si no conté argila; o que conté un 18 % de carboni orgànic del sòl, si conté un 60 % o més d’argila; amb valors intermedis de carboni orgànic per a valors intermedis en el contingut d’argila.
Correspon a alguns tipus d’horitzons O de ST (2014). Com que no hi ha acords internacionals per a la designació d’horitzons, l’ús d’aquesta denominació no s’ha generalitzat.
V. t.: fíbric c. nom. m., hèmic c. nom. m., Histosol m., horitzó hístic c. nom. m., horitzó holorgànic c. nom. m., material orgànic del sòl c. nom. m., torbera f., sàpric adj.
en H horizon
es horizonte H
fr horizon H
gl horizonte H
vuelve arriba