Concepte i morfologia. Grup de sòls formats per activitats humanes diferents de les agrÃcoles, cosa que els diferencia del GSR Antrosol, i que contenen: o bé un 20 % (en volum) o més d’artefactes; o bé alguna geomembrana construïda; o bé material tècnic dur dins dels primers centÃmetres. La seva morfologia i propietats depenen de la naturalesa del material aportat, de la manera de realitzar l’abocament, del temps que fa i de si estan abandonats o si han estat objecte de rehabilitacions amb decapatge o altres activitats humanes.
Gènesi. Grup de sòls que es formen en à rees urbanes, industrials o de mineria, a partir de materials originals antropogènics, substrats tecnogènics, en emplaçaments en els quals el relleu natural ha estat fortament modificat per moviments de terres, desmunts, aportacions i rebliment. Estan constituïts per artefactes que són de naturalesa molt diversa: deixalles d’assentaments humans, deixalles orgà niques, runes, estèrils de mineria, carbonissa, escòries, cendres industrials, llots de depuradora, material de dragatges. Poden contenir geomembranes construïdes molt poc permeables o material tècnic dur (asfalt o materials de construcció). Altres vegades, són sòls construïts artificialment per activitats humanes amb diverses finalitats. Els dipòsits més antics (enderrocs romans) poden arribar a un cert grau de desenvolupament edà fic que pot haver permès la diferenciació d’un horitzó cà mbic.
Ús i maneig. Aquests sòls estan molt influenciats per la naturalesa del material o l’activitat humana que els va originar. De vegades, poden contenir substà ncies tòxiques, per la qual cosa han de ser tractats amb cura, aplicant-hi tècniques adequades de recuperació per a poder utilitzar-los després. Altres vegades, aquests sòls es poden construir artificialment a partir de residus orgà nics i inorgà nics que són emprats per a la restauració de zones degradades per mineria i obres públiques o rehabilitació de sòls industrials que es volen reconvertir a altres usos. També l’aplicació de tècniques de rehabilitació amb decapatge obren grans possibilitats d’ús d’aquests sòls.
Classificació. Constitueix un grup de sòls de referència de WRB (2014). Amb vista a la classificació, s’ha de consultar la clau de WRB. Els principals requeriments són: 1) els artefactes que suposen com a mÃnim un 20 % (en volum) en els primers 100 cm o fins a una capa dura; o bé 2) una geomembrana construïda contÃnua molt impermeable dins dels primers 100 cm; o bé 3) material tècnic dur dins dels primers 5 cm de profunditat; se’ls poden afegir trets derivats d’un conjunt de processos secundaris, que s’especifiquen per mitjà de qualificadors. Hi ha absència d’horitzons de diagnòstic que caracteritzin altres GSR (horitzons à rgic, fèrric, frà gic, hidrà gric, nà tric, nÃtic, petrocà lcic, petrodúric, petrogÃpsic, petroplÃntic, pisoplÃntic, plÃntic, espòdic o vèrtic el lÃmit superior dels quals es trobi dins els primers 100 cm). Els terrenys rehabilitats que compleixin els requeriments indicats segueixen pertanyent al GSR Technosol. La grafia recomanada per WRB és Technosol.
A ST (2014) no hi ha un ordre o subordre especÃfic que incloguin a aquests sòls afectats per activitats humanes diferents de les agrÃcoles. |