5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veureterroir
 GESTIÓ I ÚS SOSTENIBLE DEL SÃ’L
 INFORMACIÓ DE SÃ’LS I REPRESENTACIÓ ESPACIAL DEL SISTEMA EDÀFIC
 QUALITAT, AVALUACIÓ, DEGRADACIÓ I PROTECCIÓ DE SÃ’LS
 

cerca
terroir m.
GESTIÓ I ÚS SOSTENIBLE DEL SÒL
INFORMACIÓ DE SÒLS I REPRESENTACIÓ ESPACIAL DEL SISTEMA EDÀFIC
QUALITAT, AVALUACIÓ, DEGRADACIÓ I PROTECCIÓ DE SÒLS
Denominació introduïda com a distintiu per remarcar davant dels consumidors la producció de vins de qualitat en països amb llarga tradició vitivinícola.
L’Institut National des Appellations d’Origine (INAO) de França l’any 2020 el defineix com una zona geogràfica particular, en la qual una producció de vi deu directament la seva originalitat a les especificitats de la seva àrea de producció. Es tracta d’un espai en el qual una comunitat humana ha construït al llarg de la seva història una destresa col·lectiva de producció. El terroir es basa en un sistema d’interaccions entre un medi físic i biològic, i un conjunt de factors humans, que és on es troba l’originalitat i la tipicitat del producte.
Amb una visió àmplia, els factors que es tenen en compte en la caracterització de la zona geogràfica particular són els següents: 1) la situació geográfica, 2) els components del clima (precipitacions, temperatura, hores d’insolació, força i tipus de vents), 3) les característiques de l’edafopaisatge (altitud, topografia, orientació, proximitat al mar, tipus de sòls, profunditat i pedregositat dels sòls, disponibilitat d’aigua i de nutrients), 4) les pràctiques agronòmiques (poda, producció objectiu, moment de la collita) i 5) l’experiència, usos i tecnologia d’elaboració que s’han demostrat propicis per a l’obtenció de bons vins. Tot això modula la resposta i defineix el terroir.
Els vins produïts amb una mateixa varietat de raïm en diferents zones geogràfiques (diferents terroirs) no tenen les mateixes característiques organolèptiques, ni la mateixa qualitat. Per aquest motiu el consumidor demana una caracterització del terroir per conèixer el lloc de procedència i el model de producció del vi, i el tema resulta rellevant per als productors.
A Espanya, les Denominacions d’Origen (DO) (des de l’Estatut del Vi de 1932, Llei de 1933) s’han anat aprovant d’acord amb raons històriques, polítiques i econòmiques, per designar i protegir un vi d’una zona determinada, encara que cadascuna pot tenir una diversitat de terroirs.
El canvi climàtic pot afectar la identitat de cada terroir, de manera que s’estudia l’impacte que això pot tenir en les característiques dels vins, la qual cosa s’aborda per mitjà de modelització espacial.
El fet que el terme terroir tingui un glamur que no tenen altres termes proposats per denominar el concepte i que l’ús de terroir s’hagi internacionalitzat fan que en aquest diccionari s’utilitzi terroir com a lema.
en terroir
es terroir
fr terroir
gl terroir
vuelve arriba