Denominació introduïda com a distintiu per remarcar davant dels consumidors la producció de vins de qualitat en països amb llarga tradició vitivinÃcola.
L’Institut National des Appellations d’Origine (INAO) de França l’any 2020 el defineix com una zona geogrà fica particular, en la qual una producció de vi deu directament la seva originalitat a les especificitats de la seva à rea de producció. Es tracta d’un espai en el qual una comunitat humana ha construït al llarg de la seva història una destresa col·lectiva de producció. El terroir es basa en un sistema d’interaccions entre un medi fÃsic i biològic, i un conjunt de factors humans, que és on es troba l’originalitat i la tipicitat del producte.
Amb una visió à mplia, els factors que es tenen en compte en la caracterització de la zona geogrà fica particular són els següents: 1) la situació geográfica, 2) els components del clima (precipitacions, temperatura, hores d’insolació, força i tipus de vents), 3) les caracterÃstiques de l’edafopaisatge (altitud, topografia, orientació, proximitat al mar, tipus de sòls, profunditat i pedregositat dels sòls, disponibilitat d’aigua i de nutrients), 4) les prà ctiques agronòmiques (poda, producció objectiu, moment de la collita) i 5) l’experiència, usos i tecnologia d’elaboració que s’han demostrat propicis per a l’obtenció de bons vins. Tot això modula la resposta i defineix el terroir.
Els vins produïts amb una mateixa varietat de raïm en diferents zones geogrà fiques (diferents terroirs) no tenen les mateixes caracterÃstiques organolèptiques, ni la mateixa qualitat. Per aquest motiu el consumidor demana una caracterització del terroir per conèixer el lloc de procedència i el model de producció del vi, i el tema resulta rellevant per als productors.
A Espanya, les Denominacions d’Origen (DO) (des de l’Estatut del Vi de 1932, Llei de 1933) s’han anat aprovant d’acord amb raons històriques, polÃtiques i econòmiques, per designar i protegir un vi d’una zona determinada, encara que cadascuna pot tenir una diversitat de terroirs.
El canvi climà tic pot afectar la identitat de cada terroir, de manera que s’estudia l’impacte que això pot tenir en les caracterÃstiques dels vins, la qual cosa s’aborda per mitjà de modelització espacial.
El fet que el terme terroir tingui un glamur que no tenen altres termes proposats per denominar el concepte i que l’ús de terroir s’hagi internacionalitzat fan que en aquest diccionari s’utilitzi terroir com a lema. |