5 de juliol de 2025
DICCIONARI MULTILINGÜE DE LA CIÈNCIA DEL SÒL
Cerca per:
Idioma:
Àrea:
 
Mot, fragment de mot o sintagma a cercar
cerca
Introducció Autories Arbre de camp Abreviacions Bibliografia Edició en línia Ajuda
1 de 1 (1 registres)
veurezeolites
 COMPONENTS MINERALS DEL SÃ’L
 ORIGEN DEL SÃ’L I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
 

cerca
zeolites f. pl.
COMPONENTS MINERALS DEL SÃ’L
ORIGEN DEL SÒL I ORGANITZACIONS EDÀFIQUES
Grup de minerals de la subclasse dels tectosilicats, aluminosilicats hidratats de sodi i calci. En els tetraedres de sílice, part del Si4+ ha estat substituït per Al3+ i les càrregues negatives aparegudes en el moment de formar-se el mineral van ser compensades per cations, com ara sodi i calci i, en menor mesura, per potassi, bari i estronci que van entrar a formar part de l’estructura cristal·lina mineral. Aquesta estructura es caracteritza perquè presenta cavitats en forma de túnels, que permeten l’adsorció-desorció de quantitats importants de cations intercanviables (Na+, Ca2+, K+, Mg2+) i de nombroses molècules d’aigua, el nombre de les quals nombre no afecta significativament ni la forma i ni la mida dels túnels zeolítics (el que fa que l’expressió aigua zeolítica per a denominar aquesta aigua adsorbida dins dels túnels no reflecteixi la realitat, de manera que es recomana no utilitzar-la).
La pèrdua de part o de totes les molècules d’aigua dels túnels no afecta l’estructura del mineral i permet l’absorció d’altres compostos en el lloc de l’aigua perduda, així com l’intercanvi de cations. En períodes secs, l’aigua es pot perdre de forma contínua i reversible, sense que això afecti l’estructura, a causa de la seva gran estabilitat; el mineral pot tornar a captar aigua en períodes humits. En laboratori, l’aigua es perd en escalfar la mostra entre 350 i 400 xgrauxC durant aproximadament 12 hores.
Les zeolites es formen a partir de solucions magmàtiques alcalines de sílice i hidròxids d’alumini; o per alteració de feldespats, feldespatoides o de vidres volcànics. Es presenten essencialment en roques eruptives, si bé moltes roques sedimentàries, en particular les tobàcies, poden contenir quantitats considerables de zeolites formades durant la diagènesi.
El grup està integrat per un gran nombre de minerals íntimament relacionats entre si per la seva composició i per les condicions de formació, si bé tenen estructures cristal·lines diverses. Entre les espècies minerals del grup cal citar: analcima, de fórmula química Na3(Al, Si2O6) · H2O, que es troba en sòls salins; la natrolita, Na2Al2Si3O10 · 2 H2O. Les zeolites deshidratades (activades) s’utilitzen comercialment en aplicacions d’intercanvi iònic, tamís molecular i hidratació-deshidratació.
V. t.: aigua zeolítica c. nom. f., feldespats m. pl.
en zeolites
es zeolitas
fr zéolites
gl ceolitas
vuelve arriba