Cerca general

Cerca avançada
Límits de la cerca:
Obres
Seleccionar totes les obres Desmarcar totes les obres
 
Ciències de la Terra i de l’espaiSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aportació a la terminologia geogràfica catalana
Diccionari d’agricultura
Diccionari de geologia
Diccionari de les ciències ambientals
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
Ecologia I
Ecologia II
Guia estratigràfica internacional (versió abreujada)
Sistemes d'informació geogràfica
Una taula dels temps geològics
Vocabulari de mineralogia
Vocabulari multilingüe de la ciència del sòl
 
Ciències de la vida i la salutSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Bioquímica
Citologia i histologia (citologia)
Citologia i histologia (histologia animal)
Citologia i histologia (histologia vegetal)
Codi internacional de nomenclatura zoològica
Diccionari d’afàsies i patologies del llenguatge: català-castellà-anglès
Diccionari de ramaderia
Diccionari enciclopèdic de medicina
Estructura i funció del cos humà
Fonaments de fisioteràpia i fisioteràpia comunitària
Genètica
Infermeria comunitària (1a part)
Infermeria comunitària (2a part)
Lèxic de bioquímica (català-castellà-anglès)
Lèxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya
Músculs
Ossos i articulacions
Promoció de la salut
Tècniques instrumentals en bioquímica i biologia
Terminologia de Bioquímica
Vocabulari de biologia de la reproducció
Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l’aprenentatge
 
Ciències exactes i experimentalsSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Estadística
Glossari de corrosió
Magnituds, unitats i símbols en química física
Terminologia d’Anàlisi química quantitativa
 
Ciències socials i humanesSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil
Aprenentatge i llenguatge en l’educació infantil II
Comptabilitat financera
Diccionari jurídic
Fonaments d’economia
Fonaments de l’educació musical: vocal, auditiva i rítmica
Glossari de termes gramaticals
Introducció als estudis literaris
Lèxic bàsic de cinema (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques
(català-castellà-francès-anglès)
Percepció i atenció
 
Enginyeria i tecnologiaSeleccionar totes les obres
Desmarcar totes les obres

Diccionari de l’utillatge químic
Diccionari de pesca
Diccionari per a ferroviaris
Lèxic bàsic d’Internet (català - anglès)
Lèxic bàsic de fotografia (català-castellà-francès-anglès)
Lèxic del patí de vela
Lèxic multilingüe de la construcció (català-castellà-francès-anglès-alemany)
Novetat i llenguatge
Terminologia d’Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle XX
Terminologia tècnica d’automoció
Vocabulari de l’automòbil
Vocabulari de luminotècnia
Vocabulari forestal
1 de 3 (28 registres)
veurediarrea de fermentació (DEM)
 gastroenterologia
 semiologia
veurefermentació (VOCFOR)
 llenya, carbó, residus i usos combustibles
veurefermentació (VMCS)
 components orgànics del sòl
 propietats bioquímiques i biològiques i comportament del sòl
veurefermentació (DEM)
 bioquímica i biologia molecular
veurefermentació (BIOQ)
 bioquímica
veurefermentació (DCA)
 biologia
 processos
 química
veurefermentació (DMCSC)
 components orgànics del sòl
 propietats bioquímiques i biològiques i ecologia del sòl
 propietats fisicoquímiques i químiques i comportament del sòl
veurefermentació (LBQCCA)
 bioquímica
veurefermentació (DAGRIC)
 agricultura
veurefermentació (DRAMAD)
 ramaderia
Cerca fermentació a

DIEC2DDLCCTILCBDLEXDCVBSinònimsTERMCAT

diarrea de fermentació f.
Diccionari enciclopèdic de medicina
gastroenterologia
semiologia
Diarrea produïda per la fermentació excessiva dels hidrats de carboni que dóna lloc a una femta intensament àcida i poc acolorida. La pertorbació té lloc al budell prim o al còlon dret.

fermentació f.
Vocabulari forestal
llenya, carbó, residus i usos combustibles

fermentació f.
Vocabulari multilingüe de la ciència del sòl
components orgànics del sòl
propietats bioquímiques i biològiques i comportament del sòl
en fermentation subst.
es fermentación f.
fr fermentation f.

fermentació f.
Diccionari enciclopèdic de medicina
bioquímica i biologia molecular
Procés de transformació d’un substrat orgànic produïda pels enzims de llevats, bacteris o fongs i que s’esdevé amb despreniment de gasos o sense. Hom defineix les fermentacions com a processos constituïts per reaccions d’oxidació-reducció catalitzats per enzims que molts microorganismes empren per tal d’obtenir energia. La característica principal d’aquestes vies metabòliques de degradació és que tant les substàncies oxidades com els mateixos oxidants són composts orgànics que s’originen durant el procés, a partir del substrat orgànic inicial. Un mateix substrat pot produir una substància o una altra, segons quines siguin les condicions de pH, el tipus de microorganisme o l’abastament d’oxigen. Hom anomena les fermentacions pel nom del producte més abundantment format.
Sin. compl.: zimosi
de Gärung
en fermentation
es fermentación
fr fermentation
it fermentazione

fermentació f.
Terminologia de Bioquímica
bioquímica
V. t.: punts inicial i final c. nom. m. pl.
en fermentation subst.

fermentació f.
Diccionari de les ciències ambientals
biologia
processos
química
Transformació de compostos orgànics a compostos més simples produïda per microorganismes. La fermentació és estrictament un procés anaeròbic i, si bé en alguns casos es generalitza per alguns processos aerobis, no es produeix mai una oxidació completa. Les fermentacions es denominen pel producte més abundantment format: fermentació alcohòlica, fermentació làctica.
V. t.: fermentació alcohòlica f., fermentació làctica f., llevat m.
en fermentation subst.
es fermentación f.
fr fermentation f.

fermentació f.
Diccionari multilingüe de la ciència del sòl
components orgànics del sòl
propietats bioquímiques i biològiques i ecologia del sòl
propietats fisicoquímiques i químiques i comportament del sòl
Procés metabòlic redox que ocorre sense presència d’oxigen, és a dir, en condicions anaeròbiques, mitjançant el qual un substrat orgànic es transforma en productes amb el mateix grau d’oxidació mitjà que els reactants de partida, pel fet d’actuar simultàniament com a donador i com a acceptor d’electrons. L’energia produïda és molt inferior que en la respiració. La fermentació de la matèria orgànica pot donar lloc a la formació de productes amb efectes fitotòxics, com ara l’àcid acètic, que resulta més tòxic a valors de pH baixos, ja que aleshores és lipofílic i soluble en els components lipídics de les membranes de les arrels de les plantes. També pot produir l’emissió de biogasos amb efecte d’hivernacle, com el metà (CH4). Les fermentacions industrials controlades (alcohòlica, làctica, acètica, butírica) tenen múltiples aplicacions en la indústria agroalimentària (p. ex., en l’elaboració de vi, cervesa i formatges).
Sin. compl.: descomposició anaeròbica de la matèria orgànica c. nom. f.
en fermentation
es fermentación
eu hartzidura
fr fermentation
gl fermentación
pt fermentação

fermentació f.
Lèxic de bioquímica (català-castellà-anglès)
bioquímica
en fermentation subst.
es fermentación f.

fermentació f.
Diccionari d’agricultura
agricultura
Procés de descomposició de substàncies orgàniques pels enzims de llevats, bacteris o fongs, que pot produir despreniment de gasos.
es fermentación f.

fermentació f.
Diccionari de ramaderia
ramaderia
Procés de transformació de substàncies orgàniques produït pels enzims de llevats, bacteris o fongs, que s’aplica sovint com a tècnica de conservació d’aliments.
es fermentación f.